29.1.10

Visual Sound - Мобильный телефон для глухих




Приятно, что современные дизайнеры уделяют своё драгоценное внимание и проблемам людей с ограниченными возможностями, создавая соответствующие девайсы. Концепт мобильного телефона дающего возможность коммуникации глухим людям - как раз одна из таких вещей.
Чтобы сохранить габариты нормального мобильного телефона свою разработку дизайнер Suhyun Kim выполнила в форме свитка: дисплей гибок и в сложенном состоянии убирается в корпус устройства. Для начала общения необходимо просто "развернуть" телефон и набрать номер на сенсорном экране - программа преобразует голос в печатный текст и обратно.
Единственным недостатком девайса является время, необходимое для печатания текста и преобразования его в звук, что конечно будет создавать неудобства во время междугородних и международных звонков, но уж от этой издержки, увы, деться некуда.

27.1.10

У Харкові збудують нову шестиповерхову бібліотеку!?


Спочатку оголошення про конкурс проекту майбутньої бібліотеки всі сприйняли як не дуже вдалий жарт.
Мовляв, планується побудувати шестиповерхову бібліотеку суспільно- політичної літератури, за кошти благодійного фонду Бориса Колєснікова, і
назвати це диво іменем Євгена Кушнарьова!
Але потім, коли оголосили місце, де має розміститися цей благородний заклад, усе стало на свої місця.
Звичайно ж, в нашому місті немає інших вільних та зручних для потенційних читачів земельних ділянок окрім центральної площі Свободи та парку імені Шевченка!


Саме так, нова бібліотека має розміститися на території парку (звичайно, за рахунок вирубаних дерев) і чудово вписатися в історичний (хай і не дуже старовинний, але досить унікальний) архітектурний ансамбль найбільшого в Європі міського майдану.
Також чомусь викликає сумнів подальше цільове призначення цього прекрасного об’єкту. Кілька років тому, згадується, планували в самому центрі міста збудувати нову церкву (власне, вона стояла там до приходу більшовиків). Ідею підтримувала переважна більшість мешканців міста, поки не дізналася про плани облаштування багатоповерхового паркінгу під новим храмом! Ну, а без паркінгу бажання будувати церкву у наших міських керманичів-фантазерів відпало…
Здається, доля нової бібліотеки (мисливської:)) суспільно-політичної літератури імені Кушнарьова теж залежатиме від того, чи вдасться владі отримати бажану землю. А не вдасться – нічого страшного: можна буде побудувати Школу гри на гітарі та ораторської майстерності імені Януковича, за кошти благодійного фонду Нестора Шуфрича, біля Оперного…

Інвалідів на законодавчому рівні позбавили права бути прийомними батьками.

Кабінет міністрів прийняв постанову про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обмеження права інвалідів І та ІІ групи, які за висновком Медико-соціальної експертизи потребують стороннього догляду, бути прийомними батьками.
З першого погляду, в цьому є певна логіка. З іншого ж боку...
Якщо вже людина з тяжким висновком МСЕКу таки вирішила стати прийомним батьком, то на це в неї, напевне, були вагомі підстави.
Можливо, висновок МСЕКу вже не відповідає дійсності, людина може забезпечувати себе та інших, чому тоді її та дитину-сироту позбавляти радості родинного життя? А може мова йде про дитину яка залишилась без батьків, а вказаний інвалід є найближчим, або взагалі – єдиним родичем для цієї дитини?
Невже без цих змін комісії, що приймають рішення про усиновлення, не знайшли б аргументів відмовити в усиновленні інвалідові який дійсно не може бути батьком чи матір’ю?
Чи це так у нас почали виконувати ратифіковану тільки в грудні Конвенцію Генеральної асамблеї ООН Про права інвалідів?
Це свіжий приклад дуже розповсюдженого серед чиновників явища коли за паперами людину не видно.

24.1.10

Комітет з питань охорони здоров'я підтримує проект закону про внесення зміни до статті 25 Закону України "Про відпустки" (щодо гарантування відпустки для одного з батьків на період карантину)



Проектом закону (реєстр. № 5332) передбачається, що один з батьків дитини до 7 років має гарантоване право отримати додаткову неоплачувану відпустку на час проголошення карантину на відповідній території.
За словами членів Комітету, чинним законодавством не передбачено відпустки щодо догляду за дітьми, які вимушено не відвідують шкільні та дошкільні заклади. Народні депутати наголосили також, що чинний Закон "Про відпустки" встановлює можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю не більше 15 календарних днів на рік, тоді як у 2009 році карантин був встановлений на три тижні.
Як зазначали в ході обговорення законопроекту народні депутати, прийняття законопроекту дозволить, встановити такі умови догляду за дітьми, які сприяли б безпеці їх здоров´я та життя під час карантину. Крім того, на думку парламентаріїв, цей закон сприятиме повноцінній реалізації громадянами України своїх батьківських обов´язків, оскільки унеможливить психічний тиск на працюючих батьків, які на момент оголошення карантину зіштовхуються з проблемою догляду за дитиною.
Джерело: Апарат Верховної Ради України

21.1.10

Мер - Ярославський?

30 травня цього року будуть проходити місцеві вибори, зокрема, ми будемо обирати мера нашого Харкова.
Знову може повторитися ситуація як на президентських перегонах, коли кандидатів багато, а обрати нема з кого.
Пропоную нам усім подумати хто був би для нашого міста достойним Головою.
Щоб голосувати за певного кандидата не лише щоб його конкурент не пройшов.
Щоб за мера не було соромно.



Я пропоную обговорити кандидатуру Олександра Ярославського.
Мої аргументи - ця людина за свої кошти зробила для міста дуже багато, так багато жоден політик/підприємець не зробив.
Фактично, завдяки Ярославському у нас буде Євро-12, а це не тільки свято футболу, але й величезний стимул для покращення інфраструктури міста.
Крім того, він не належить до жодної з мега-партій чи блоків, є самостійною фігурою. Знов таки, зможе самостійно, за власні кошти, організувати собі передвибору кампанію, не звертаючись по підтримку до Вітів-Юлів.

Я не знаю, чи збирається Ярославський брати участь у виборах, я не дуже добре знаю цю людину.
Якщо маєте щось сказати з цього приводу - будьте ласкаві!

Верховна Рада України ратифікувала Конвенцію про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження


Конвенцією, прийнятою на 33-й сесії Генеральної конференції Організації Об´єднаних Націй з питань освіти, науки і культури 20 жовтня 2005 року, підтверджується суверенне право Сторін розробляти і здійснювати культурну політику та вживати заходи для охорони й заохочення розмаїття форм культурного самовираження. Положення Конвенції спрямовані на забезпечення більш широких і збалансованих культурних обмінів у всьому світі в інтересах взаємоповаги культур і культури миру.
Окрім того, Конвенцією передбачено створення Міжнародного фонду культурного розмаїття, який складається із цільових фондів, заснованих відповідно до Положень про фінанси ЮНЕСКО.
Зокрема, ресурси фонду складатимуться: з добровільних внесків Сторін; коштів, асигнованих із цією метою Генеральною конференцією ЮНЕСКО; внесків, пожертв або заповітного майна, що надійшли від інших держав, організацій та програм системи ООН, інших регіональних або міжнародних організацій, а також державних або приватних установ чи фізичних осіб; будь-яких процентних нарахувань на ресурси цього Фонду; коштів зборів і надходжень від заходів, організованих на користь Фонду; будь-яких інших ресурсів, передбачених положеннями Фонду.
Джерело: Апарат Верховної Ради України

20.1.10

У Харкові найдешевше метро в СНД?

Харківським метрополітен на своєму сайті наводить таблицю, згідно з якою проїзд в нашому метро є найдешевшим серед усіх міст СНД.



Живучі в нашій країні та у нашому місті, знаючи прийоми формування громадської думки у чиновників, можна не сумніватися що всі ці дані наводяться для обгрунтування чергового підвищення вартості проїзду.
Хай у Дніпропетровську і маленький метрополітен, але він таки є, і вартість проїзду в ньому теж 1,5 грн., чому посоромились вказати в таблиці? А може ще десь є "дешеве метро", а в таблиці вказані лише ті що дорожчі за Харківське?

15.1.10

Наш Харків

Дуже несподіване фото, чи не так?



Щоб з'ясувати в чому річ і отримати цікаву інформацію про наше місто - тисніть сюди!

13.1.10

Наша програма в проекті "Мої вибори" "Молодого радіо".


Слухайте програму "Мої вибори" на "Молодому радіо"", присвячену реалізації виборчих прав людей з особливими потребами.
Програма створювалась нашою організацією.
За посиланням також повний текст програми.
Запис програми відбувався у Центрі сучасних інформаційних технологій "Пріоритет" громадської організації "Право вибору", якій ми дуже вдячні.
Проект "Зрячий вибір" реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні. Висловлені думки не обов'язково збігаються з офоіційною позицією уряду США.

12.1.10

Спостерігачі місіє ОБСЄ у Харківській області слідкуватимуть за дотриманням прав осіб з обмеженими можливостями під час президентських виборів.




І нам дуже приємно, що в цьому є певна заслуга „Толеранс центру”.

Команда нашої організації 21 грудня зустрічалися з представниками місії. Ми розповіли гостям, зокрема, про проект „Зрячий вибір”.
Представників ОБСЄ зацікавив даний проект, вони прагнули більше дізнатися про нього, цікавилися змістом посібника, схемою його розповсюдження, доцільністю створення та прогнозованим ефектом від аудіо-книги.
Також їх цікавила інформація про проблеми, з якими найчастіше зіштовхуються люди з вадами зору в процесі свого волевиявлення, яким чином ці проблеми вирішується, що для цього робить держава, місцева влада, громадськість. Звичайно, місію ОБСЄ дуже цікавить також інформація про порушення прав людей з вадами зору на попередніх виборах та можливість їх повторення під час цьогорічної кампанії.
Учасники зустрічі обмінялися корисною одне для одного інформацією, намітили плани подальшої співпраці.

Також двоє представників місії ОБСЄ були присутніми під час запису спеціальної програми для „Молодого радіо” та „Каналу громадянського подкастингу”, яка, сподіваємось, скоро з’явиться на відповідних ресурсах..

10.1.10

Знову страйк. Знову намагаються звунуватити у всьому пільговиків.

Ось така інформація з'явилася сьогодні в інтернет-просторі:

"В понедельник, 11 января, трамваи и троллейбусы Харькова перевозить пассажиров не будут. Планируется, что электротранспорт остановится в центральной части города (от ул. Сумской до Московского проспекта). Всему виной долг предприятия перед сотрудниками за июль-декабрь 2009 года. Напомним, что в декабре сотрудники Горэлектротранса получили зарплату за июнь. Как сообщила глава профкома предприятия Людмила Захарченко, сотрудники ХКП Горэлектротранс намерены стоять до последнего, пока не получат зарплату за шесть месяцев в полном объеме. Таким образом, акция протеста может стать бессрочной. Кстати, Украина единственная страна на всем постсоветском пространстве, которая до сих пор не монетизировала льготы. А их у нас получают почти 30 категорий граждан. По словам директора КП Горэлектротранс Сергея Почепецкого, из-за этого страдает в первую очередь городской транспорт."
Джерело.

По-перше, те що Україна є єдиною пострадянською державою з немонетизованими пільгами - не правда. А в розгар кризи деякі держави (у тому числі Литва) навіть повернули раніше відмінені пільги.


Якщо порівнювати з іншими пострадянськими країнами, то варто зазначити що в багатьох містах є ось такі трамваї як ви бачите зліва. У нас розмову про таке й починати не варто. А на "інватаксі" з міського бюджету виділено аж 40 тис. гривнів на весь рік (у три рази менше ніж на "реорганізацію роботи сайту "Харків соціальний").

Та справа, в принципі, навіть не в пільгах і не в трамваях, а в тому що знову за рахунок пільговиків намагаються вирішити свої питання наші посадовці. Тепер в усіх страйках, у великих інтервалах руху та у відмінених трамвайних та тролейбусних маршрутах будуть винні пільговики, а не ті хто поступово втілює "Стратегію знищення електротранспорту".

Готуємось до кампанії по пільгам в метрополітені.

Харків’яни, напевне, знають про що йде мова.


Харківський метрополітен (чий сайт чомусь з нового року не працює) запроваджує систему „соціальна карта” – видає усім пільговикам пластикову карту на проїзд у метро. Через деякий час скористатися звичайним посвідченням для цього буде хоч і можливо, але дуже складно.
Люди відчувають дискомфорт, їм доводиться витрачати час і зусилля на оформлення нового документу. Про тих пільговиків які приїдуть з області або інших регіонів взагалі не говориться (їм доведеться користуватися пільгою за вже згаданою ускладненою процедурою).
Ми провели аналіз запроваджуваної системи. За нашими даними декларовані цілі, які вона переслідує, не можуть бути досягнуті з введенням „соціальної карти”, навіть навпаки – ефект буде протилежним. І керівництво метрополітену та міста (у чиїй власності знедавна перебуває це підприємство) не можуть цього не розуміти.
Ми виявили справжні мотиви запровадження системи „соціальна карта” і скоро будемо розпочинати кампанію громадського представництва (передусім – медійну) з цього приводу.
„Соціальну карту” розігрують шулери” – робоча назва:)

9.1.10

Теория разбитых окон.

Теория разбитых окон — теория, сформулированная Джеймсом Уилсоном (J. Q. Wilson) и Джорджем Келлингом (G. L. Kelling) в 1982 году. Согласно данной теории, если кто-то разбил стекло в доме и никто не вставил новое, то вскоре ни одного целого окна в этом доме не останется, а потом начнется мародёрство. Иными словами, явные признаки беспорядка и несоблюдения людьми принятых норм поведения провоцируют окружающих тоже забыть о правилах. В результате возникающей цепной реакции «приличный» городской район может быстро превратиться в клоаку, где людям страшно выходить на улицу.




Теория нашла широкое применение на практике — сначала в Нью-Йорке, а затем и во многих других городах США, Европы, Южной Африки, Индонезии и т.д. Тщательно следя за чистотой улиц и смывая граффити со стен, нью-йоркские власти не только приучили граждан вести себя культурнее, но и добились значительного снижения преступности в городе.

8.1.10

Студентський проект: українська поезія для незрячих.

Поезію Богдана-Ігоря Антонича, українських футуристів, неокласиків, представників так званого «розстріляного відродження» тепер зможуть почути незрячі – завдяки ініціативі студентів Київського університету.




Студенти-волонтери, а також двійко професійних акторів у радіостудії Інституту журналістики Київського університету імені Тараса Шевченка начитують вірші для людей із вадами зору. Студени вже подарували незрячим першачок – аудіокнигу віршів Богдана-Ігоря Антонича, на часі – українські футуристи. У студії завершують запис останніх віршів.


7.1.10

Благотворительность


Ездил тут с группой состоятельных граждан и их 20-летних жен в своеобразный благотворительный предновогодний тур - раздавали подарки детям из детских домов (в подмосковном Пушкино) и - через службу соцзащиты - малоимущим гражданам. Выглядело это так, как всегда выглядит - щебечущие девушки в норковых шубах бегали между детьми, раздавали какие-то подарки и т.д., их мужья со снисходительно-покровительственным видом, сложив мясистые руки с золотыми часами на запястьях на полных животах, беседовали с воспитателями и теми самыми несостоятельными гражданами. Какого-то мальчика поставили на табуретку и он, прочитав какое-то новогоднее стихотворение, кажется, чуть ни расплакался от волнения.

6.1.10

Зрячий вибір


Цей аудіо-посібник створений для того, щоб донести до людей з вадами зору інформацію про їхні виборчі права під час виборів Президента України, про учасників цієї виборчої кампанії – кандидатів на посаду Президента, окремі положення з їхніх передвиборчих програм (стосовно питань соціального захисту).
Аудіо-посібник „ЗРЯЧИЙ ВИБІР” підготовлено Громадською організацією „Толеранс центр”(Харків)
Видання аудіо-посібника здійснено в рамках проекту за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США.
Партнерами проекту є Благодійна громадська фундація імені короля Юрія та Всеукраїнська молодіжна громадська організація інвалідів з вадами зору „Генерація успішної дії”.
Дякуємо за підтримку Ресурсний центр „ГУРТ”.
Копіювання та вільне розповсюдження аудіо-посібника усіма доступними способами дозволяється і вітається.
Аудіо-посібник створювали:
Керівник проекту – Михайло Ізюмський,
Режисер - Володимир Носков
Звукорежисер –,Валерій Дерев’янко
Диктори – Ольга Тилипська та Вадим Доценко.
Харків, 2009 рік.


„ЗРЯЧИЙ ВИБІР "– аудіо-посібник виборця” -- частина І 



„ЗРЯЧИЙ ВИБІР – аудіо-посібник виборця”-- частина ІІ




Прослухати та скачати можна також тут

Дуже дякуємо за допомогу Наталії Мірошніченко!

Слепой священник из Прикарпатья пешком дошел до Иерусалима


66-летний Игорь Иванив пешком дошел до Иерусалима. Паломничество начал 4 декабря из города Болехов Ивано-Франковской области, где правит службы в украинской греко-католической церкви, сообщает Газета.ua.

— Хотел дойти до Святой земли на католическое Рождество, — рассказывает отец Игорь. — Добрался в Одессу, аж оказалось, что корабли зимой не ходят. Пришлось просить прихожан из одесских церквей дать кто сколько может. Насобирали пять тысяч гривен. Этого хватило на билеты на самолет в одну сторону. Назад нас отправили единоверцы.