24.1.10

Комітет з питань охорони здоров'я підтримує проект закону про внесення зміни до статті 25 Закону України "Про відпустки" (щодо гарантування відпустки для одного з батьків на період карантину)



Проектом закону (реєстр. № 5332) передбачається, що один з батьків дитини до 7 років має гарантоване право отримати додаткову неоплачувану відпустку на час проголошення карантину на відповідній території.
За словами членів Комітету, чинним законодавством не передбачено відпустки щодо догляду за дітьми, які вимушено не відвідують шкільні та дошкільні заклади. Народні депутати наголосили також, що чинний Закон "Про відпустки" встановлює можливість отримання відпустки без збереження заробітної плати тривалістю не більше 15 календарних днів на рік, тоді як у 2009 році карантин був встановлений на три тижні.
Як зазначали в ході обговорення законопроекту народні депутати, прийняття законопроекту дозволить, встановити такі умови догляду за дітьми, які сприяли б безпеці їх здоров´я та життя під час карантину. Крім того, на думку парламентаріїв, цей закон сприятиме повноцінній реалізації громадянами України своїх батьківських обов´язків, оскільки унеможливить психічний тиск на працюючих батьків, які на момент оголошення карантину зіштовхуються з проблемою догляду за дитиною.
Джерело: Апарат Верховної Ради України

0 коментарі: