7.4.10

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про вищу освіту (нова редакція)

Нажаль не має поки що досить часу щоб детально проаналізувати даний законопроект, тому подаю новину в редакції пресслужби Апарату ВР.


На засіданні зазначалося, що проектом закону (реєстр.№6194) пропонується внести зміни в структуру вищої освіти, вилучити освітні рівні вищої освіти (неповна вища освіта; базова вища освіта; повна вища освіта), запровадити зрозумілу на ринку праці ступеневу освіту, що узгоджується з європейським форматом - трициклову систему підготовки фахівців із вищою освітою за освітньо-професійними програмами бакалавра, магістра та освітньо-науковою програмою доктора філософії.
Також підкреслювалося, що новою редакцією закону "Про вищу освіту" пропонується визначити структуру вищих навчальних закладів і сформульовати вимоги до вищих навчальних закладів щодо кількості студентів денної форми навчання, галузей освіти та наукових спеціальностей.
Окрім того, наголошувалося на засіданні, законопроектом передбачається суттєве розширення прав щодо реалізації автономії та академічних свобод для національних вищих навчальних закладів, а також надання статусу дослідницького університету окремим провідним національним вищим навчальним закладам та додаткові права за окремими напрямами їх діяльності.
Згідно з документом, пропонується встановити ряд нових норм фінансової діяльності вищих навчальних закладів, зокрема право відкривати рахунки, в тому числі депозитні, користуватися банківськими кредитами, незастосування тендерних процедур, встановлення плати за навчання.
Голова Комітету Володимир Полохало підкреслив, що "нова редакція Закону "Про вищу освіту" покликана привести законодавство України щодо вищої освіти до вимог Європейського законодавства, створити більш сприятливі умови та розширити доступ до здобуття вищої освіти громадянам України".
В.Полохало також поінформував, що "цей законопроект розроблявся на виконання Рішення Комітету з питань науки і освіти від 17 вересня 2008 за участю провідних вищих навчальних закладів України, а також пройшов широке громадське обговорення". Голова Комітету додав, що "зміст документа спрямований на врегулювання суспільних відносин у галузі навчання, виховання, професійної підготовки громадян України".
Джерело: Апарат Верховної Ради України

0 коментарі: