2.3.10

Нова модель неефективної системи.

Деякі коментарі до ось цієї новини:

В Україні апробовують нову модель працевлаштування людей з інвалідністю
1 березня розпочалась апробація проекту нової Моделі працевлаштування та забезпечення зайнятості людей з інвалідністю. Нову Модель розроблено в рамках спільного Проекту Програми розвитку ООН (ПРООН), Міжнародної організації праці (МОП) та Державного центру зайнятості України «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості».

По-перше, добре що цей проект реалізовувався не за державні кошти. Це плюс.
Мінус в тому, що проект нічого абсолютно не напрацював нового.
Мене залучали до процесу розробки моделі (точніше, залучені особи просили дати рекомендації, бо з новими ідеями в учасників проекту було насправді дуже скрутно).
Якщо коротко, проблему намагатимуться вирішити в тій самій системі координат, занходячись на тому самому рівні її усвідомлення, на яких ця проблема виникла.
А це нагадує спробу витягти самого себе з болота за волосся.
Щось в середині ді\ючої системи зміниться, але це ніяк не вплине на її результативність та ефективність бо сама система є недієздатною.
Це моя суб'єктивна, звичайно, думка, але не на порожньому місці вона виникла.

7 коментарі:

Анонім сказав...

Шановний пане Ізюмський!
Ну по-перше дозвольте Вам подякувати за такий оперативний коментар до вищезазначеного повідомлення. По-друге дозвольте запитати яким чином власне ви "залучалися" до процесу розробки згадуваного проекту Моделі працевлаштуваня та зайнятості, бо власне, наскільки мені відомо ваше прізвище відсутнє як в списках учасників заходів Проекту, так, власне, і в підписах під пропозиціями щодо самих документів. А по-третє дозвольте поінформувати Вас, шановний "коментатор", що основною метою Проекту, власне, і було не створення якоїсь міфічної та утопічної абсолютно нової системи працевлаштування, а удосконалення існуючої. Тобто на меті Проекту було підвищення ефективності діяльності існуючих органів державної влади, недержавних організацій, причетних до процесу працевлаштування людей з інвалдністю; створення задля цього відповідних умов; удосконалення існуючих правових механзмів тощо.
Шановний пане Ізюмський, подивіться навкруги - стабільність в країні та суспільстві відсутня, проблем навколо вистачає, постійні зміни влади втомили пересічних громадян... а тут ще ми зі своїми "інвалідами"... Ось приблизно які слова чули під час своєї роботи розробники проектів документів та власне співробітники Проекту... "подивіться навкруги, у світі криза (не кажучи вже про Україну), хто буде сьогодні думати про якусь там систему"..
Так от, шановний, що я Вам хотіла сказати, звичайно ж проект Моделі не є щось зовсім нове, революційне, але чи не здається Вам, що найважливішим аспектом сьогодення є активізація діяльності всіх існуючих органів, організацій, так само, як самих інвалідів. Головне щоб розпочалися зміни у суспільстві, у його "ментальності" щодо людей з інвалідністю та їх можливостей. Щоб коли хтось чує "людина з інвалідністю працює", то перед його очима виникало не лише спеціалізоване підприємство сліпих, глухих тощо, або людина, яка клеє конверти або ріже "резиночки", але й якась інша робота... Бо ці люди вони фантастичні, вони можуть і роблять набагато більше, ніж будь-який "здоровий" член нашого суспільства... І власне усвідомлення цього факту і буде тим поштовхом, який змінить щось в існуючий системі. А отже ваш коментар також є дуже важливим, бо він може стати хорошою базою для подальших обгворень, а це означає змін! Але здається мені треба трохи зменшити рівень ваших "критичності" та "скептицизму";)

Михайло Ізюмський сказав...

Можливо і варто...
Я не хочу влаштовувати "бурю в склянці води" - перепалку в коментарях. Замість того підготую аналітичний матеріал щодо переваг та недолікав запропонованої моделі. Гаразд?

Анонім сказав...

Враховуючи важливість порушеного питання, я також вважаю, що не варто влаштовувати перепалку в коментарях. Більш того, з огляду на вашу "велику" зацікавленість у процесі та враховуючи ваш досвід громадської діяльності та активну громадянську позицію, мені здається, що ваш аналітичний матеріал щодо переваг та недоліків запропонованої моделі (звичайно ж у разі, якщо у вас є повний текст проекту цього документу) буде корисним для її розробників. Особливо щодо існуючих на сьогодні правових механізмів, регулюючих питання щодо працевлаштування людей з інвалідністю, включаючи діючу нормативно-правову базу, а також змін та доповнень запропонованих розробниками.

Анонім сказав...

Вопрос: а почему же Вы не подбросили новые идеи участникам проекта если они у Вас были? Или в роли критика (опозиции) всегда выгоднее находиться?
"Уютно быть не сценой - залом, сидеть, програмку теребя..."?

Олена Іванова сказав...

Шановний п.Ізюмський,
дякую за Ваш інтерес до цього Проекту, а також вітаю наміри підготувати аналітичний матеріал до Моделі. Шкода, звичайно, що Ви, маючі цікаві пропозиції, не долучилися у процесі підготовки проекту Моделі, адже ми зверталися до всіх бажаючих, неодноразово презентували проект Моделі на різних заходах. Проте хоча і розпочався процес апробації, але передбачено доопрацювання Моделі після його заверешення, тому Ваші пропозиції не будуть зайвими. Сподіваюсь, Ваші колеги, які зверталися до Вас за порадою, надали останню версію документа, у іншому разі готові надати її на Ваш запит (сподіваюсь Ви не відмовитесь від своєї пропозиції, коли дізаєтесь, що документ із додатками складає більше 200 сторінок). Наприкінці маленький коментар стосовно інноваційності Моделі. Так, вона не має на меті революційних перетворень. Але давайте візьмемо для приклада автомобіль. Всі зміни цього концепту, що відбулись за останні десятиліття, також не були "революційними" - тіж самі 4 колеса, двигун,... але наскільки покращилися зручності для користувача!!! Бажаю Вам успіхів та натхнення. Сподіваюсь на конкретні, конструктивні коментарі та реалістичні пропозиції. З повагою, Олена Іванова, керівник Проекту.

Михайло Ізюмський сказав...

Шановна пані Олено!
Я дуже приємно вражений Вашою увагою до моєї скромної персони та до цього блогу.
У своєму коментарі до новини про початок апробації напрацьованої моделі я висловив свою влсану суб'єктивну думку, яка, втім, виникла не на порожньому місці і яку я готовий відстоювати. І робитиму це не заради спору, а заради спільної, дуже важливої справи. Сподіваюсь від цього користь буде для всіх.
Документів мав декілька редакцій, але не впевнений що серед них є остання, тому буду вдячний отримати їх на електронну адресу: kharkivtc@gmail.com

Олена Іванова сказав...

п.Михайло, документи наразі готуються для розміщення на офіційному сайті. Ми обовязково повідомимо адресу, як тільки вони будуть розміщенні ("тяжкі" для пересилки е-поштою). Натомість нам було б цікаво отримати інформацію про Ваш досвід діяльності у цій сфері.
З повагою,
О.Іванова