22.3.10

У Львові вийшли унікальні путівники для неповносправних та гідів

Невеликий свій коментар до статті...
Щодо путівника - ідея хоч і не нова, але дуже корисна, а для таких міст як Львів (хоча, Львів у нас один такий:)) - просто необхідна! Але мова про інше...
Слово "неповносправний" - пряма калька з польської, яку дуже люблять вживати на Галичині. Нам, мешканцям східних регіонів, хочеш не хочеш доводиться „приміряти” те чи інше слово до його російськомовного аналогу, і коли ми з колегами їздили до Польщі вивчати систему зайнятості інвалідів, думали над цим питанням, і най адекватнішим „перекладом” слова „неповносправний” російською виявилось „недоделанный”:)


У Львові у межах проекту «Сприяння розвитку можливостей внутрішнього туризму для неповносправних осіб України та захист громадянського права на активний відпочинок людей з особливими потребами, які проживають на Львівщині» видали два посібники для туристичних організацій та неповносправних.
Про це 15 березня ZAXID.NET повідомив керівник проекту від Львівської асоціації розвитку туризму Іван Горбацьо.
"Ми видали два посібники: перший в Україні посібник для професіоналів туристичного супроводу по роботі з різними категоріями інвалідів "Теорія і практика організації активного відпочинку та туризму для неповносправних осіб" та українськомовний туристичний довідник по м. Львову для неповносправних осіб "Львів доступний для всіх". Щороку до Львова приїжджає щораз більше гостей. Ми сподіваємося, що невдовзі Львів стане ще більш доступним для його мешканців та усіх туристів, не зважаючи на ступінь їхніх особливих потреб", - зазначив Іван Горбацьо.
За його словами, путівник "Львів доступний для всіх" покликаний служити особам, які мають труднощі з пересуванням, особливо тим, які пересуваються на інвалідному візку, а також особам з вадами слуху та зору. Маршрут для неповносправних осіб може бути корисним для осіб похилого віку, а також матерів з дітьми, і це є додатковою перевагою цього путівника. "Видання опрацьованого туристичного маршруту спонукатиме осіб з особливими потребами вийти зі свого помешкання та заохотить їх до активного фізичного та психічного відпочинку. Це перший довідник, виданий за підтримки Фонду Східна Європа, містить різну інформацію, яка допоможе неповносправним самим пізнавати Львів, без екскурсоводів", - зазначив керівник проекту.
Посібник "Теорія і практика організації активного відпочинку та туризму для неповносправних осіб" підготували Микола Сварник, Іван Горбацьо, Олександр Волошинський, Андрій Мацелюх. У ньому подано важливу першочергову інформацію, з якою повинен бути обізнаний фахівець туристичного супроводу, надано поради фахівцям туристичного супроводу загального характеру, а також особливі вимоги під час роботи з неповносправними особами, подано практичні рекомендації досвідчених фахівців, практиків туристичного супроводу та реабілітологів.
Видання здійснене завдяки підтримці проекту "Мережа громадянської дії в Україні" (UCAN), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Інститутом Сталих Спільнот (ISC).
Джерело: Національна Асамблея інвалідів України

5 коментарі:

Анонім сказав...

Побывал на днях в Казани и в Нижнем Новгороде, и очень удивился разбросу цен на услуги интернет провайдеров. Всегда считал, что цены должны быть в принципе одинаковыми в соседних регионах, ан нет. Хотелось бы поинтересоваться, из какого Вы региона (обращаюсь как к автору сайта, так и к его читателям), какой у Вас провайдер, ну и стоимость услуг в месяц. Берём только проводной интернет (любой), стоимость интересует при скорости 1 Мегабит/с.
Заранее спасибо всем, кто откликнется и примет участие в моём скромном исследовании.

Наталья сказав...

А чому перший посібник? Я ще торік скачала ось цей
http://www.gcs.org.ua/ukr/pub
"Активний відпочинок та туризм для неповносправних"
там дуже-дуже все докладно розписано.
Цікаво, чим він відрізняється від
"Теорія і практика організації активного відпочинку та туризму для неповносправних осіб"

Михайло Ізюмський сказав...

То посібник (він у мене в друкованому вигляді є), а в статті мова йде ніби про путівник вулицями Львова. Теж, до речи, не вперше в Україні випущений, але для Львова річ необхідна!

Наталья сказав...

Путівник - раз, посібник - два
"Ми видали два посібники: перший в Україні посібник для професіоналів туристичного супроводу по роботі з різними категоріями інвалідів "Теорія і практика організації активного відпочинку та туризму для неповносправних осіб" та українськомовний туристичний довідник по м. Львову для неповносправних осіб "Львів доступний для всіх".(с)
але хай би виклали в інеті, ми б самі розібрались

Анонім сказав...

Шановні колеги! Я є співавтором усіх зазначених видань. Всі вони різні. Посібник "Активний відпочинок..." створений 6 років тому. Орієнтований він на працівників готельного, ресторанного бізнесу та туристичних фірм. Цей про який говориться в статті приготований з врахуванням набутого досвіду та спеціалізований для екскурсоводів. Власником його є Львівська асоціація розвитку туризму, тому їм приймати рішення про розміщення його в інтернеті.
Олександр Волошинський