13.3.10

Ізюмський & зайнятість.

Олена Іванова, керівник Проекту «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості», цікавиться моїм досвідом у сфері зайнятості інвалідів.

Охоче розповім про нього пані Олені та усім відвідувачам нашого блогу.

Напевне, першим пунктом треба зазначити той факт, що я сам інвалід другої групи і для мене це питання в прямому сенсі слова особисте.
Ще навчаючись на першому курсі університету зробив для себе висновок, що диплом не гарантуватиме мені роботи, що інвалідові без досвіду, хоч і з дипломом, буде важко працевлаштуватись. Придбати досвід будучи при цьому ще й студентом, тим більше молодших курсів та на денному відділенні навчання - практично не можливо. Але ключовим я визначив саме слово «практично» і почав шукати можливості.

Читати далі...



А можливістю виявилась… приватна справа. Після першого семестру (кінець 1999 року) розпочав свій невеличкий бізнес без реєстрації підприємцем. Реєстрацію пройшов у 2002 році. Коштів у свій бізнес практично не вкладав, але при цьому досяг певних успіхів, давав роботу декільком абсолютно здоровим людям, допомагав рідному вузу, де продовжував сумлінно відвідувати заняття та який закінчив з відзнакою, займався благодійністю.

В 2005 році прийняв запрошення попрацювати волонтером в громадській організації «Право вибору» за тією спеціальністю, яку отримав у вузі – психологом. «Право вибору» тоді разом з двома організаціями-партнерами реалізовувала проект «Громадська агенція сприяння працевлаштуванню інвалідів». Крім психологічної складової доводилося виконувати багато інших функцій, які потребували, зокрема, отримання нових знань з відповідної тематики. Вивчав законодавство, відвідував різноманітні заходи, спілкувався з фахівцями, тощо.

В 2006-му став виконавчим директором Центру «Право вибору» і мені було доручено керівництво реалізацією проекту зі створення Ресурсного центру сучасних інформаційних технологій «Пріоритет» для студентів Харківщини з особливими потребами (донор – Фонд «Євразія» за рахунок коштів, наданих ЗАТ «Філіпп Морріс Україна»). Метою програми, в межах якої виконувався даний проект, було саме працевлаштування інвалідів, а логікою проекту те, що людина з вищою освітою має більші конкурентні переваги на ринку праці, а володіння сучасними інформаційними технологіями (крім того, що є теж перевагою при працевлаштуванні) є вкрай важливою умовою здобуття якісної професійної освіти. Крім створення Ресурсного центру (який успішно досі працює та розвивається) ми також займалися безпосередньо наданням соціальної послуги з працевлаштування, брали участь та організовували різноманітні заходи з цієї тематики, тощо.

Наприкінці 2006 року відвідав Польщу де вивчав питання забезпечення зайнятості інвалідів у цій країні, відвідував державні структури, громадські організації, підприємства, тощо в багатьох містах Польщі.

У 2007 році я пройшов конкурс і потрапив на стажування до Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, де працював повний робочий день та тиждень до середини 2008 року. Свій інтерес на стажування зосередив на питаннях соціального захисту та реабілітації інвалідів та, зокрема, забезпечення їхньої зайнятості.

В рамках стажування навчався за програмою курсу «Основи аналізу державної політики» у доктора наук державного управління, професора Академії державного управління при Президенті України Валерія Тертички.

Також у 2008 році пройшов навчання за курсом «Розробка та аналіз державної політики», що проводився Національним університетом «Києво-Могилянська академія» спільно з Головним управлінням державної служби України.

Під час навчання займався та захищав аналітичну записку щодо питань забезпечення зайнятості інвалідів в Україні.

З 2007 року консультую з питань працевлаштування та забезпечення зайнятості інвалідів громадські організації (зокрема допомагаю писати та реалізовувати проекти з відповідного напрямку), благодійні фонди (беру участь в засіданнях експертних рад), державні структури та підприємства, яким необхідно виконувати відповідний норматив.
В 2009 році проводив платні семінари для представників підприємств-роботодавців Харківщини.

Постійно слідкую за ситуацією в даній галузі, намагаюсь напрацьовувати певні рекомендації, маю власне бачення проблем та перспектив цієї сфери, шляхів реформування.

Відкритий до дискусій та співпраці!

2 коментарі:

Наталья сказав...

Хай живе Олена Іванова! - без неї цей пост не читали б...)))

Анонім сказав...

Подскажите, а у вас сквозную ссылку купить можно? Если да, сообщите цену на мыло, пожалуйста?