18.3.10

Кредити на освіту.

Комітет з питань науки і освіти рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про кредитування на здобуття вищої освіти
Законопроектом (реєстр. №1084) передбачається запровадження спеціального виду кредиту - кредиту на здобуття вищої освіти (освітнього кредиту) та визначення певних його особливостей (в частині порядку оформлення, суми кредиту, строків перерахування банком чергового платежу тощо).
Доступність одержання освітнього кредиту передбачається забезпечити рядом положень - закріпленням граничного розміру відсотка по кредиту, який затверджується Кабінетом Міністрів; наданням позичальникові відстрочки повернення кредиту до початку активної трудової діяльності та поетапного механізму його погашення.
Згідно із проектом, держава бере на себе зобов´язання зробити кредити на освіту більш доступними і дешевими за рахунок компенсації частини процентної ставки у розмірі облікової ставки НБУ. У виняткових випадках на державу покладається субсидіарна відповідальність перед банком по боргах позичальника.
На засіданні Комітету наголошувалося, що ризики учасників механізму освітнього кредитування можуть бути застраховані - таким чином, держава отримує додатковий механізм захисту бюджетних коштів від втрати, а позичальник і банк, що надає освітній кредит, убезпечують себе від можливих негативних наслідків, пов´язаних для позичальника з можливим безробіттям після завершення навчання чи одержанням мало оплачуваної роботи, а для банку - з неповерненням кредиту позичальником чи іншими обставинами.
Передбачено також, що усі учасники схеми освітнього кредитування (банки-агенти, страхові компанії) вибираються прозоро на відкритих тендерах, а держава завчасно визначає вимоги і критерії до структур, що братимуть участь в освітньому кредитуванню.
Джерело: Апарат Верховної Ради України

2 коментарі:

Анонім сказав...

Кредит на образование – лишь один из множества потребительских кредитов, которые бесконца насаждают нам банки. Наиболее рациональными считаются кредиты на недвижимость, или такие, которые способны сами себя окупить.
Кредиты на образование считаю большой подлостью, т.к. их будут выплачивать не студенты, а родители, обеспокоенные судьбой своего чада. А уровень образованных людей при этом врятли возрастёт.
Не лучше ли господам парламентариям продумать достойную систему поощрения, для тех кто хочет учиться. Хотя это, конечно, не входит в их планы…

tc сказав...

освітній кредит має відрізнятися від звичайного споживчого. Це загальносвітова практика.